Koning ontvangt historische atlas

NOS artikelAmsterdam, 17 oktober 2013 – Koning Willem-Alexander opent vanmiddag in Amsterdam de tentoonstelling ‘Atlas der Neederlanden‘. Middelpunt van de tentoonstelling is een historische atlas die in honderden kaarten laat zien hoe het Koninkrijk der Nederlanden, dat dit jaar precies 200 jaar bestaat, vorm heeft gekregen.

De Atlas der Neederlanden, in handen van de Universiteit van Amsterdam, is de grootste verzamelaarsatlas van Nederland. Het boekwerk bestaat uit negen delen met 618 kaarten uit de 17de tot en met de vroege 19de eeuw, over onder meer provincies, waterschappen en rivieren.
Unieke kaarten

Volgens deskundigen zitten er in de verzameling unieke kaarten van Nederland, waarvan sommige handgemaakt zijn. Er is geen ander boekwerk dat zo’n compleet beeld geeft van de ontwikkeling het Nederlandse grondgebied tussen ongeveer 1650 en 1815.

De afgelopen jaren is de Atlas der Neederlanden gerestaureerd en gedigitaliseerd. Uit de digitale bestanden is een replica gemaakt waarvan de koning vanmiddag het eerste exemplaar krijgt. De tentoonstelling is in het gebouw van de Universiteit van Amsterdam aan de Oude Turfmarkt.

Bron: NOS